Kleine weetjes en lekkers van de Paardenbloem !
“We liggen  op ons rug in het gras naar de wolken en de vogels te kijken, de zon verblind ons zicht. Lekker warm die zon, t-shirt aan, helemaal goed. De vogels vliegen met  een rotvaart langs ons hoofd. Ze beschermen hun nestjes. Ze  krassen, tjilppen. Hoor de trekkers van boer Bokma. Ik ruik het gemaaide gras . Mijn vriendinnetje en ik zoeken madeliefjes en paardenbloemen om een krans te maken in het haar. Je moest de stengels met een sneetje open maken en aan elkaar verbinden . De kunst was het sneetje met je nagel niet te ver in te drukken want dan scheurde het  stengeltje. Dit  leerden we van de oudere buurmeisjes en zussen, omdat we buiten speelden. Kleine weetjes van de natuur. Van de gespleten stengels maakten we krullen in een glas water. Maar de melk van de Paardenbloem was giftig toch?”

Zo leerde ik het ook van mijn moeder, maar het blijkt toch anders te zijn. Ik kreeg van mijn lieve vriendin Tjerkje het  boek  ‘Wild Plukken’ van  Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer, `De Buitenkeuken´. Daarin staat  dat alles eetbaar is aan de Paardenbloem: De bloem, de stengel, de bladeren en de wortel!

Daarom als heerlijks van de week:
Duindoornkwarktaartje  met een Paardenbloem on top!
Per taartje: € 3.50.
Per taart 12 stukjes €  25,- euro .

Deel dit op: